"Real me"


Myspace Graphics

Followers

=)

Lilypie First Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Pages

Thursday, August 25, 2011

Home sweet home

Salaam.. Hey ya!! Hey hey! Hola! Hello! :D..

Alhamdulillah, finally reached my dearest home sweet home, at last. :) Location will not be mentioned as it is quite clear where I stay all this while. Okay, mention jela jangan mengada.. :P.. TEROI, GUAR CHEMPEDAK, KEDAH, MALAYSIA..
To be specific I reached home last night at 830pm together with my parents and siblings. They has come all the way to KLIA to pick me up.. Hee... Thanks love. ;))..

Yeah, for the first time this Ramadhan, mak, my sistas and me, we cooked together for the buka-puasa-session.. Love it! ;)) We did cooked simple stuffs  but, well it didn't matter, because I freaking miss mak's cooking!
  • sayur manis lala
  • ikan terubuk( banyak tulang oo) bakar
  • sayur sawi
  • ikan rebus cicah sambal belacan.. Hee..
  • petai bakar.. slurrpp!! :D.. 
  • ayam masak merah
Super delicious, super tasty and finger-lickiciousss.. Hee.. :).. To make buka-puasa more memorable, tok and tokwan together with my kuzie, Ecah came to our house and ate together.. =).. Alhamdulillah..

Just want to say some words, maybe this year, we'll be making kuih and cake by our own because well, mak has already bought some ingredients needed to make cakes and kuih.. Maybe we gonna start making tomorrow or the day after!

Saturday, August 20, 2011

Leaving On A Jetplane- Aerosmith

Leaving On a Jetplane. Aerosmith version is far way better. Suits well with the situation now, yeah the very last night in Manipal. Sedih? Maybe a little. No, not a little, a lot actually. =.=.. Too many things happened in a two and a half year duration. Some people come and some people go, some people stay and some people make a step behind. Well, that's life, unpredictable and so great, thinking that Alhamdulillah I manage to spend exact two and half year here with good things happened. :)

To my besties who are still here, keep on fighting till the last moment you guys at manipal. Be strong and appreciate manipal as maximum as you can. we'll be missing you. Thank you for everything. Thanks. :)

I don't want to talk much, as I am scared of tears. :'(. Good- bye for now.

Friday, August 19, 2011

manipal, fit sayang kamu:)

Salam. Hari ini memandangkan adalah hari terakhir saya di Manipal officially, ( actually bertolak dari Manipal ke Ooty pada 20/8/2011)saya punya entri kali pun dalam bahasa Melayu.. Sedap sikit nak menceritakan tentang kenangan, kerinduan dan sayang dalam bahasa ibunda kita. :)

M A N I P A L M A N I P A L M A N I P A L M A N I P A L M A N I P A L

Bersama boss dan akka nandini.




Saya masih ingat dengan jelas pada hari pertama saya menjejakkan kaki ke bumi Manipal. Tarikh yang sebetulnya saya tidak pasti tapi yang pasti pada bulan March 2009. Pada malam itu, malam pertama saya di Sonia Hostel, saya cuba berkali-kali untuk menghubungi ibu yang memang jauh di mata, pertama kali saya menjejakkan kaki di bumi asing yang memang jauh sekali segalanya dari bumi Malaysia. Cuba dan terus mencuba, tapi panggilan masih gagal kerana nombor Airtel tidak diaktifkan lagi secara rasmi. Mungkin 24 hours notice diperlukan. Tiba- tiba tanpa sedar, ada juraian air mata mengalir dari pipi perlahan-lahan. "Mak, macamana own nak survive dekat sini? Semua tempe-tempe( nama gelaran untuk orang tempatan di India) macam scary je own tengok. Sonia Hostel ni pun dah macam berhantu," saya berbisik dalam hati kecil. Tapi saya gagahkan diri dengan kekuatan untuk cuba lelapkan mata pada malam itu dengan harapan bukanya mata esok, saya dapat mendengar suara emak dari hujung talian menandakan bahawa akaun Airtel sudah diaktifkan. Diharapnya begitu.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan, suara ceria mak memang sudah dapat didengar tiap hari( sebab saya homesick jugak mula-mula sampai sini.. Hee.. Gaya macam tak pernah duduk hostel je kan.. teeheee). Kehidupan saya di India semakin lancar dan proses adaptasi berlalu dengan sangat pantas. Sonia Hostel yang dulunya saya label sebagai tempat berhantu kini menjadi tempat yang saya sayang. Lokasinya yang dekat dengan Library, foodcourt dan Interact memang sangat strategik. Tempe- tempe yang suatu masa dulu saya takut kini ada yang baik dan layanan yang diberikan juga baik  contohnya macam Akka Sonia dan Lecturers. ( sebenarnya, tempe yang layan kita macam sampah memang bersepah tapi tak payah lah disebut disini. Biar kenangan yang dibawa balik adalah kenangan terindah. :). Masih dalam semester pertama dalam Tahun Pertama, saya agak main-main sebenarnya. Al- maklumlah baru sampai di tempat orang, proses adaptasi masih berterusaan berlaku dan kemalasan kian memuncak, kemalasan study untuk lebih spesifik. Jadi, saya takdelah score hebat sangat dalam Block 1 dan Block 2 exams dulu. Hee..

Inilah Maya :)
Semester 2 pun tiba, untuk Tahun Pertama. Dari Sonia Hostel, semua sudah berpindah ke rumah termasuklah saya sendiri. Jadi, apartment yang menjadi pilihan adalah Ajay Arcade, nun jauh di pedalaman berbanding dengan apartment mewah yang lain. Ajay Arcade bukanlah apartment mewah, hanyalah apartment biasa, yang security guard yang proper pun tak ada.. Lifnya macam zaman Paleolitik, ada gril macam penjara. Heee... :D. Tapi alhamdulillah, sewa bulanannya tidaklah mahal, sekadar Rs8,500 sebulan untuk satu rumah. :) Sebelum terlupa untuk mention, saya juga ada alat pengangkutan sendiri yang dibeli di sini untuk memudahkan saya bergerak ke sana ke mari, iaitu sebuah scooter yang berwarna ungu atau purple, diberi nama indah iaitu Maya. Maya, sebuah nova scooter, yang dibeli dengan harga Rs15,000 daripada workshop memang comel. Sejauh-jauh Kapu Beach dan Malpe Beach pun dah dia sampai. Cool kan dia? :), Sesungguhnya dengan adanya kenderaan sendiri memang la menyebabkan saya suka merempit ke sana ke mari.. Nasib baik mak dengan abah bagi saya bawak scooter di sini sedangkan saya memang tiada lesen di Malaysia, dan even di Malaysia, saya nak pergi kedai beli aiskrim naik basikal ikut jalan besar pun mak tak bagi. :p.. Tekejut jugak bila niat untuk membeli scooter tidak dibantah oleh mak. :p. Mungkin mak dah percaya anak dia nie boleh jaga diri dengan baik dah kot, kata dah besar kan?;p
Itu belum diceritakan kenangan semasa study week untuk universiti exam first and second year. A group of four. :) Kenangan yang tak akan saya lupa walaupun kini ada benda berubah, banyak jugak actually, good and not so good things. =.=.. Takpelah, ini lah perjalanan hidup. :). Rugi saya tak ambil gambar banyak-banyak masa study week.. patutnya tengok muka berkerut sorang-sorang menghafal dan cuba memahami bertimbun timbun muka surat daripada bertimbun timbun buku. Medical student kan, kena la usaha lebih. ;). Heee...

GOLDEN TEMPLE
Kenangan travel selepas tamat First Year pun antara kenangan yang lekat dalam hati juga.. Walaupun ada benda yang sedih dan mengecewakan terjadi, namun, di sebalik itu, kenangan yang boleh membuat saya tersenyum pun saya tak akan lupa. Sampai bila- bila. ;-) Macam-macam tempat kami bertiga belas berjalan. New Delhi, Mumbai, Jaisalmer, Agra, Shimla, Manali dan sebagainya. India! :)
JAISALMER


Kenangan di Manipal pun banyak. Manipal banyak mengajar saya macam- macam benda. Kadang-kadang benda itu tak dapat kita rasa dan belajar di tempat- tempat lain walaupun di tanah tumpah kita sendiri. Mungkin suatu hari saya akan kembali ke sini, cuba mengimbau kembali kenangan lama yang saya yakin masih lagi segar dalam ingatan. Dan mungkin saat itu segalanya telah berubah. Saya, dia, dan kamu- kamu semua. Kita. :). Kita yang mungkin sudah terlalu matang kalau dibandingkan kita pada tahun 2009 yang dahulu. Sebelum saya akhiri entri kali ini, saya nak mengucapkan banyak-banyak terima kasih kepada semua ahli-ahli Manipal yang banyak membantu saya dan memberi pengajaran kepada saya bermula daripada sesimple pak cik lap tingkap di library yang tekun dan gigih mengelap kepada sebesar besar Associated Professor of Manipal University, Dr. K Ramnarayan. :)

Tuesday, August 16, 2011

Happy Birthday, Nira.

Salam.. I'm here, maybe will be the last time I blog here in Manipal as such.. :(.. 5 days left, to be exact. I wish I have some extra days to feel and to appreciate Manipal as maximum as I can.. Yeah. Time is flying and we can't deny it for more. Either you wish the time to stop or to pause, it will however continue ticking leaving the rests of remaining seconds behind.

I just came back from celebrating my twin's birthday, MUNIRA MASRI. She is 22 years old on the dot. :P.. HAPPY BIRTHDAY SAYANG... So happy for her. Have a blast, my dear. :)

Gambar suatu masa dulu di Malpe.:)

Second of all, tonight wasn't a good night for me. I didn't know what happened and why, but I felt so much gloomy and sad. Maybe people will see me as 'just fine' but I am so not okay. :'(.. Sometimes, I wish for something to happen but, at the end of the day it turned out to be some other ways that happened.:( Yeah I know I have to accept the fact that others may not fulfill what you want, because not all agree and have time to follow what you want. :(. Enough speaking about that. T_T.

Anyway, I suppose to call Mak today but since I didn't have time to recharge I have to postpone my wish.. I really want to know what happened to her thigh,  was it getting better or get worsen? Mak, get well soon. Sayang n rindu mak. ;(

And last but not least, just want to tell you guys. I'm gonna sit for comprehensive exams on 17 and 18th August. The subjects are as follows:

  • MEDICINE
  • SURGERY
  • OBG
  • PALLIATIVE MEDICINE
  • MEDICAL ETHICS 
  • PAEDIATRICS.
I didn't even started yet. Maybe tonight and maybe I postpone it till tomorrow. Depend on the mood.  Good- nite peeps. Sleep tight.

Wednesday, August 10, 2011

Hye boxes!

Salaam. Hey there, whatsapp? =). Well, currently I am kind of busy folding my boxes to get shipping to Malaysia from Manipal, India. Yeah, it is such a bored thing to even bother because you have to sellotape your boxes so well so that it won't get damaged so easily if by chance the boxes are thrown here and there during the process of shipping. Please and so many please I beg to those who take care of our belongings, please take care of all the boxes very well, don't simply throw them without sympathy.:'( I am scared of my boxes getting wet because there are so many boxes inside together with my clothes, the precious one. You don't know how they mean to us. =.=.. I've done only two boxes. Remaining is still on-the-go-list.. Waaaaa, I don't wanna leave this place. :(
Baru DUA settle. Waaa! :(
Just now, after lepaking at the Teaze( a place where bubble teas are sold), we (whom I refer to Mun, Mira and me) made our ways to the Nandini store, who owns by a blur uncle. Haha. Most of our times in Manipal, Nandini is one of the places we love to chit-chat, talk and talk and spend our times there when we are about to crack our minds after a lot of studying. We talked and talked and suddenly I think of something. I looked over his counter where there is 'a thing' we wrote last night. Something that I hope it won't fade off even if the water spills over the writings. It is such a memory. :(. Goodbye uncle. And goodbye akka too( akka happens to be his wife. She's so cute, I mean the way she talk. ;)
Tak balut lagi. :(
Hey guys, I think I have to stop now. Gotta continue packing. Will update later. Owh, btw last but not least, here is a note to a creature whom I used to call panda. Yeah, the big, fatty kind of thing who happens to be so spherical due to the excessive of eating and sleeping with lack of exercises. :P


Dear creature,

Sometimes we are given too much responsibilities and tasks.
Not because they hate us, but because they believe us. Not because they want you to suffer, but because they trust you. =)..  And most of the time, as the consequences, there'll be a lot of tensions, stresses cloud the mind at the end of the day. If this thing happens, the performance tends to plummet. Don't ever ever let that happen. Don't break their trusts and believes. Keep on smiling and enjoy the tasks you've been given. Keep up the spirits and never let the small things crack your heart. 
B E S T OF L U C K!! (^_^)

Monday, August 8, 2011

Exam mode.

Study jom. ;). Medicine. They say, it's the toughest one. =.=


Friday, August 5, 2011

Mixed Feelings.

Salaam Ramadhan, world.

Believe it or not, it is already 4 days of Ramadhan, yeah I didn't even realize about this.:).. 4 days of our meeting/ mulaqat with beloved Ramadhan. There are too many differences I do feel in this month compared to the other month. I don't know how to explain, but I really feel so good. Month of Barakah, insyaAllah. :). Use this chance to get closer to Him and maintain it for the rest of the years. Ameen.

Memories~
As Ramadhan is passing by, this means that the time left for me in Manipal is really really short. Very short. Mixed feelings haunt me anyway. Feeling good because I really can't wait to meet my family esp. my parents because yeah, I miss them so much. Feeling sad because I really love this place. Good lecturers, cool the way of studying and many more. Feeling relieved because at last, we will be freed from those TEMPE. And feeling so disappointed because, I lost one friend, very good friend of mine, very cool and funny, but unfortunately things happened and we split. Okay, stop or I might burst again. :"(

Well, just so you know I should have started packing, as very soon, these boxes will be collected but i didn't even started at all. Gonna start maybe tonight, we'll see the mood first. Ngeee~.. (^_^).

This coming Monday I might have end posting examination for Medicine. I don't really start studying but at least I have opened the book right? Hee.. :) Okay, I have to gather all the spirits and start doing what things I should have done so long before. Good luck, Nurul Fitrilina! :)

And btw, to Cik Noor Hasmira Binti Bismi,




Cik Mira kita yea.:)
H
A
P
P
Y

B
I
R
T
H
D
A
DEAR... May Allah s.w.t bless you always. Sayang sangat kat awak.. ;")



Usrah team-mates. :)





IDK why but this picture really proves me that I am so boolat. Moga dapat kurus raya nanti. teeeheee :)





Thursday, August 4, 2011

Kisah Teladan. Teehee..~

Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab r.a., terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel.

Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun marah balik isterinya kerana membebel. Si isteri pula menjawab. Si suami mula meninggikan suara.

Dari situlah mereka bertengkar dan bergaduh saban hari. Lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya sudah melampau. Memandangkan keadaan rumahtangga mereka semakin parah, si suami pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas. Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Katanya dalam hati, kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku.

Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, "Apa hajat kamu datang ke mari?"

Si suami tadi menjawab,
"Aku datang hendak mengadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu."

Saidina Umar tersenyum lalu berkata, "Tidak patut kalau aku tidak sabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak makanan untukku, membasuh pakaianku, bersabung nyawa melahirkan zuriat untukku, menjaga anak-anakku dan dia tempat aku mendapat hajatku? Sabarlah, sesungguhnya keadaannya itu tidak lama (nanti akan baik sendiri)."

Tuesday, August 2, 2011

August.

takde kaitan actually. tak tahu napa suka sangat gambar ni. epik. :)
Welcome Ramadhan. :)

First August of 2011.

August. Month of something. Till now and then. =)

Hopefully this Ramadhan will make us a step closer to Him. Ameen.

17 days left. Lub-dup in each beat makes the eyes glassy. Yeah glassy.

Song which is now playing: Misguided Ghost, by Paramore. :)

And to all my friends out there: Happy Friendship Day. 1/8/2011. It is never too late anyway.

Monday, August 1, 2011

Jaime Paris~~



It is very significant.

Eiffel Tower, Paris.

I wonder why I am so into this place, because actually filming locations of Red Riding Hood(i.e: Canada) is far way better. ;)

Yeah.

First and will always be the first, the MINIATURE. The combined pieces on the table from you-know-who.

Second of all is this.

Third will be mystery. :)