"Real me"


Myspace Graphics

Followers

=)

Lilypie First Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Pages

Friday, July 31, 2009

P.A.C.K.I.N.G.

Wow.To my surprise, the exams finally ended.Finally..

COOL.

How's the feeling? How I felt?
  • Am I happy cause the one-month-holiday will start tomorrow?
  • or am I disappointed because of the Biochemistry OSPE last paper was soo shit? hmm..
  • Am I excited to go back to Malaysia again?
Yeah.To be honest, I do feel all the feelings.
I feel the first one.
The second follows.
Then, goes the third.

Ohhoo..People.
Can't wait to go back home.
I miss everyone.
I miss the environment of Malaysia.
Not India ok.Not India for sure.^^

Looking back right and left me now.
Ohhooo.
Still lot more stuff to be done!

P.A.C.K.I.N.G!!

Just now, Fara came to my room with the hope she can put the henna on me and hers to.
Henna.Or simply called "inai".
She surfed the net to find the new pattern.
And finally.
She found it.

"Fara::Fitri, meh aku try kat ko.Try kat diri sendiri tak jadi la."
"Fitri::Boleyh2.Tapi tangan kanan yeah.Tangan kiri nak kemas lagi.Hee"

Then she held my hand, used her strength and ability to follow the pattern.
Exactly like in the net.
It was nice.
I saw it.While she kept putting the henna on me with her nice design.
Suddenly, because I was too tired, I slept.I slept while she made the design on me.
Then I thought of something.
It was like in the dream.
Spontaniously, I stratched my hand.
Just exactly on the design.
Ohhhoooo.
Pity fara! =)...*wink3*
I spoiled it.
Ngee...Sorry dear.It was an accident.
^_^

Okayh.Tink I should stop now.Things are waiting for me to arrange them nicely and pack them as soon as possible.The bus will move at 7am tomorrow to Bangalore.:)
I won't sleep tonite.
InsyaAllah.




Wednesday, July 29, 2009

Tah~

Am I too bad?

Am I?

Am I supposed to just shut up if everything goes wrong?

Don't I have the right to say too?

Am I fated to face all this alone?

Am I??

Should I just follow what they say?

Should I just entertain them when they need me and leave them when they don't even care about me?

Hmm....

Fitri, please be strong.

Focus dear.

Focus.

Tomorrow is physio's exam.

Ohh, one more thing, am I fated to be hurted and heal all the wounds by my own?

Am I??

Tired.with.all.those.things.T.T


Monday, July 27, 2009

tachycardia.

14.08 petang.



Lokasi:Manipal, India.



Tetiba rasa macam Tachycardia.


Kenapa yeh?


Mungkin sebab esok exam.


Mungkin.


Sudah baca.


Cuma mengingat kembali.


Tapi masih Tachycardia.


Kenapa?


^^



Tuhan, tenangkan aku.

Thursday, July 23, 2009

The battle begins.

Kringgg!!!
It's ringing..It's ringing...Already 5.30am.
Class? No class.Study? For sure..Hmm..Solat Subuh first.
Then suddenly a plan comes into my mind.
Continue sleeping till 8?
Naaaaa!! Stop those nonsense.lol!.Focus fitri.
Study!.:p..
Will be the busiest week soon.with d block exam.
Those three subjects are waiting.
PHYSIOLOGY::BIOCHEMISTRY::ANATOMY::
Yeah, guys.I'll conquer u all.We'll see.We'll see.:D.

Then I'll move forward to the next agenda.
Will be going bax to Malaysia very soon.
=).
That's what I've waited for all this time.
Fitri.Chillin.
Study first.
Exam first.
Will have anatomy spotters tomorrw.
Nak sign out ni.Nak sign out nih.
Wish me luck.

Ohh..Special advice to Aidil Firdaus.
Allah loves him more.
Gather your strength back..
Get ready for the journey of life after this.
Best of luck.^_^

To my friends out there.
My 24's batch friend.
Best of luck examssss.
Fighting! =)



Monday, July 20, 2009

Orang kata...

Orang kata kalau kita fikir positif semua akan baik2 belaka...
Orang kata kalau kita terasa kita buat taktaw je sebab tu mainan perasaan...
Orang kata kalau kita emotionally unstable, kita ceriakan la hidup selalu...

Hmm...Ramai orang kata mcm tu...Ramai..Maksudnya, berhasil...Maksudnya, betullah tu...
Tapi kenapa hati kecil ni selalu rasa tak? Selalu tak boleh nak ikut apa orang kata..Selalu buat benda yang sebaliknya...Napa hati kecil ni selalu rasa lost, rasa hopeless, rasa macam sorang2, rasa tak best...tak best laa..susah nak cakap...Yang penting semuanya bukanlah rasa yang baik dan rasa yang positif....hmmm...T_T...Kenapa hati kecil ni macam ni? Kenapa? Jawab sendiri lah fi3...fikir.Duduk.Tenangkan hati.Saat ni memang Dia yang cuba aku ingat..Tiap saat..Tiap ketika...Moga berhasil...

Orang kata kalau nak berjaya, kena usaha....
Orang kata kalau mahu yang terbaik, kena sabar..

Orang kata lagi...Dan fitri?
Apa yang fitri kata?
Fitri tak mau cakap apa-apa dah.T_T...
Fitri nak diam.Betul nak diam.Betul.

Tuesday, July 14, 2009

Adakalanya..

Adakalanya...
Aku lemah....
berlindung di balik perjalanan hidup...
Berharap adanya sinar yang datang...
Berdoa mendung yang meliputi hari-hariku bakal berlalu....
Namun...aku hanya mampu berdoa...
Pada Dia yang mendengar..Pada Dia yang memahami...

Adakalanya..
Mata salah memandang...
Lidah salah mentafsir....
Telinga salah mendengar...
Itulah hakiki yang pasti...
Yang tetap ada pada aku si insan biasa..
Meniti atas kehidupan dunia yang sementara...
Berbekalkan kekuatan yang bersisa...

Adakalanya...
Aku terlalu menuruti rasa hati...
Mengharap ada belas kasihan yang masih berbaki..
Namun aku dibiarkan sendiri lagi..
Mengumpul kekuatan dan semangat...
Berharap aku akan terus berdiri..
Seperti aku yang dulu...

Ya Tuhan...
Engkau yang maha mendengar..
Tenangkanlah aku...
Kuatkanlah aku..
Untuk terus berpijak di dunia sementara ini..
Untuk terus berjuang dan berjuang..
Tanpa rasa kecewa dan duka...
Ditemani semangat yang terus menyala..
Walau mungkin cahayanya tidak seterang mana...
Aku pasti...Aku yakin...
Aku bakal kuat lagi.

p/s: It is just a simple poem.I did it.I did it by myself.Moga memberi pengajaran.Fighting!^_^

Monday, July 13, 2009

Mr Chocolate.-_-

I miss Mr Chocolate.Hmm..Who's Mr Chocolate?

The one who:
  • listen to me when I'm down
  • Always be there when I have new poem to be shared
  • Keep supporting me to stand even longer without quitting.
  • is willing to hear my new story either the one that make me smile or the one that activates my lacrimal duct.lol!..;p
  • is my second best listener.:D..
  • is always there even I keep telling crazy stuffs which don't even give any lessons.:D..
Special thanks to Mr Chocolate.^_^..
I'm glad to have you...
Mr Chocolate.
=)..

Sunday, July 12, 2009

Tag Dari Fara.Sila lah baca.Mana tahu anda ditagged.:p

1) Bekas kekasih saya-
seorang insan biasa.

2) Saya sedang mendengar
Bunyi kipas yang kuat dalam bilik

3) Mungkin saya patut–
sambung baca pharynx yang dari ptg tadi tak abih2.:(

4) Saya suka–
kalo satu hari saya dapat ke eiffel tower dgn insan terchenta.lol! -_-

5) Sahabat-sahabat saya–
mereka yang terbaik!! thumbs up! =)

6) Saya tak faham–
kenapa saya suka sangat tido?

7) Saya kehilangan–
payung masa dekat foodcourt hari tu.sob3..

8) Ramai yang berkata–
saya ini blurr orangnya dan sangat suka perasan comel.=p

9) Cinta itu adalah–
indah...Memerlukan pengorbanan dan kepercayaan.:)

10) Di suatu tempat, seseorang sedang–
bergembira hasratnya tercapai.

11) Saya akan cuba–
menjadi fitri yang kuat macam dulu...fighting! -_-

12) Perkataan SELAMANYA membawa maksud–
sampai akhir hayat.

13) Telefon bimbit saya–
Hilang atas kecuaian sendiri.Jadikan pengajaran.:)

14) Bila saya terjaga–
Saya menyesal sebab tidoq banyak sangat.:|

15) Saya paling meluat–
Kalau orang tidak menghabiskan kata-katanya..geram!

16) Pesta/parti adalah–
menarik.kalau makanan sedap.and pergi dgn pasangan yg handsome.lol!

17) Haiwan yang paling comel pernah saya temui–
mestilah ipun dan ipin saya.mereka ada di rumah.:D

18) Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah–
masa dekat ktt..dengan 8cliques..masa umur 18 thun to 19 thun.x nak jadi 20!!

19) Hari ini–
sangat excessnya saya tido...haiiihh..

20) Malam ini saya akan–
study pulun2! fara cakap study pun kira qiamullail jugak janji dengan niat ibadah.:)

21) Esok pula saya akan–
ke kelas seperti biasa...rutin sebagai first year MMMC student.

22) Saya betul-betul inginkan–
kekuatan untuk terus tabah menghadapi dugaan hidup ini.T.T

23) Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini–
comelnya saya hanya Tuhan yang tahu.Betapa indah ciptaan Tuhan.lalala..;p

24) Pusat membeli-belah atau arked permainan-
Mesti lah pusat membeli belah..lamanya x shoppinggggg!!!!

25) Makanan Barat atau Jepun?–
Barat kot..tak penah makan makanan jepun.penah try shushi tapi x bes! smpai termuntah..ehehe..

26) Bilik yang terang atau gelap?–
Hmm..Gelap sesuai untuk tidoq.Terang sesuai untuk belajar.Belajar lagi penting.Jadi bilik yang terang menjadi pilihan.=p

28) Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang–
"Thanks." kepada Boss yang datang bilik aku repair lampu yang rosak..^_^

Insan yang bertuah mendapat tag dari saya.Sila buat ya..Saya pasti akan berasa gembira dan terharu..wahaha..^_^

  • Syikin syg.:)
  • Aiza
  • Wado
  • Safwan Atan
  • Chika
  • Zewy
  • Kimkim
  • Hanifi.

Thursday, July 9, 2009

Ohh..What a day~~

Salam ppl.Hello.Guess what? I just realised on something.There are too many things I have to cover for next week and the next next week.Yes, I'm going back..Most probably on the 30th of July...Ohhh...Can't wait..Miss everything in Malaysia.lalala...=D..But to reach the time, I have to face too many things in a too little time...Hmmm...There's no use to sigh now.That is what student should do rite..Accept it and just follow the track and sure u'll be fine..:)..(i'm calming myself now.)..Regarding the unsettled things.
  • PRACTICAL PHYSIO.
  • PRACTICAL HISTO
  • VIVA PHYSIO.
  • ANATOMY SPOTTERS
  • SDL.(the most common thing to do apart from PBL.;p)
  • Last but not least, THE BLOCK EXAMS for all three subjects.
Yes! Keep reminding myself to study,finish the things on time and focus.No more daydreaming or what so ever.There's no use of angan2 indah lagi.Just focus and set the aim.=)..I'll make sure I'll score better than previous block.InsyaAllah.So, fi3, put more efforts yeah dear. But I have a confession to be made.I love this block! There are many improvement I found in this block compared to the previous one.Heee....Proud of myself.Lalalala...=p...As what ppl keep reminding me.A quote that I think we are familiar with.

HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM.
ESOK LEBIH BAIK DARI HARI INI.

Now I realise the meaning behind the quote..Haaa...At last..heee.....Ohh...Talking about going back, actually the worst part is that, I can't celebrate Raya with my family..:(..Since we are going to start class at 31 AUGUST 2009, we have to be here before the stated date.Yes.The stated date.Remember ppl what dat is that? What? Hari Merdeka? Yesss...Soo true...Hmm...But still one more special day for me.The day when I will soon turn to 20.I repeat..Twenty.ohhooo..What a 'test' for me...Yes..A so-called mature girl surely can face all this...-_-...Ohhooo....Yeah...me getting mature like mature chylomicrons.(what a nice example fi3.tahniah.U applied Biochemistry here.Dr Ullas and Dr Chandrika surely proud of u.=*..lol!)......Getting mature.Proud to hear that.Mak surely proud to hear that.so as my abah.Hmm...my friends too, I guess...Fi3 will never goin to be sooo bllluurrr nemore ppl! hee...=)
Tink that's all for now.Till we meet again.ahaakkss..^_^..

Tuesday, July 7, 2009

mesti bole.

thanks Ya Allah.
Done the PBL.Just left only 2 SDLs.
Then, focus fi3 for the second block exam which is just around the corner.!
Make sure you score well this time!
Jangan kalah.Jangan takut.
Mesti kuat.Mak kata mesti kuat.
Abah cakap Nurul boleh.
:)..
Yeap.Nurul mesti boleh.
Own mesti boleyh.
Amin.Amin.Amin.

Sunday, July 5, 2009

kita ada Dia

Kadang-kadang kita rasa pedih.
Kita rasa sakit.
Kita rasa kecewa..
Tapi semua itu tak lama..
Ada ubat...ada penawar...
Semua jadi okay...
Cuma kadang-kadang, bila sakitnya dah selalu sangat, kita terus akan jadi immuned.
Sakit tahap mana pun dah tak rasa...
Dah macam heartless....
Sebab kita dah lali....
Masa untuk sembuh memang lama...
Andai kata penawar itu susah nak jumpa...
Dalam tempoh itu...memang kena tabah.
Memang kena banyak berdoa..
Sebab kita ada Dia....
Dia yang mendengar...Dia yang mengetahui....
Dia yang dah tentukan....
Pasrah..pasrah dan terus pasrah...
Berbalik pada persinggahan...
Rasa diri kita sebuah persinggahan bila diperlukan memang selalu...
Tapi itu tugas kita...Itu peranan kita..
Walau kita sakit dan pedih...
Tapi kita simpan sorang-sorang..
Yang penting mereka gembira...
Kita bukan dalam kisah indah mereka...
Kita hanyalah persinggahan...
Yang akan dicari bila letih...
Dan akan ditinggalkan bila sudah punya kekuatan...
Tapi diulang...
Kita ada Dia..
Dia yang satu....
Moga kita terus tabah...
Terus fighting!
T.T

Friday, July 3, 2009

msih tidak bertajuk.=)


Hari ini aku nak jiwang lagi.wahaha..Hujan tengah lebat di luar...Harus ditekankan di sini..Aku betul bukan PENYAJAK.Apa yang keluar dari mulut aku adalah apa yang ada dalam hati aku...:)..sahaja mengisi masa lapang sebelum p mandi...Tengah sejuk...Chill sebentar sebelum mandi...Heee~~Sajak di bawah ini will be a bit jiwang...wahaha...jangan gelak keyh...diulang.Ini antara cara mengisi masa lapang sekarang.:D..lama gila tak bersajak...walaupun dulu aku melayan jugak masa lower form....time form 2, form 3 masa zaman chenta monyet dlu..ekeke..:D..ni saja je terasa nak menyajak sebentar....Have fun~...=).Ohh...lupa nak cakap..Sajak ini tak bertajuk..sebab aku pun tak taw nak letak tajuk apa.Mngkin anda di luar sana ada tajuk yang menarik.:)...kalo ada silalah kongsi.Sekian.




saat itu...

saat mata kita bertentangan...
ada satu rasa yang muncul dalam hati...
masih cuba mencari apa rasa itu...
Namun aku masih lagi bingung....
Kerana aku bukan penyajak setia yang bisa mengeluarkan kata indah...
bukan juga penyair yang mampu mencairkan insan yang mendengar..
Aku hanyalah aku....
Makin dalam aku mencari...
Makin telus aku menggali...
Aku makin dekat dengan jawapan...
Walau aku masih lagi kaku tanpa kata..
Persoalan makin sampai kepada pengakhiran...
Namun ada kisah yang menghalang...
Bukan pada kuasa aku juga kamu...
Kisah remeh yang tetap harus diutamakan
Kita pada dunia yang berbeza meski atas paksi yang sama...
Bukan salah siapa...
Hanyalah kebenaran yang harus kita terima...
Kekuatan menjadi tiang...
Jangan mudah goyah pada goncangan pertama..
Semoga pengalaman mendewasakan..
Kesilapan mematangkan...
Kini harus kita yakin pada takdir...
Moga segalanya akan terjawab...
Dan pengakhiran dengan senyuman...

By,
-fi3ch0c-_-


Thursday, July 2, 2009

Mimpi Indah.:)

Malam ni...Nak mengarut lagi...
Nak mimpi lagi...Nak berangan lagi...Nak macam-macam....Berangan.Mimpi.Bukan sekadar mimpi.Bukan angan-angan Mat Jenin...Bukan mainan tidur.Ini mimpi betul.Ini mimpi yang dah lama aku simpan.Dari kecik2 dulu.Dari tak reti mengeja sampai dah pandai mengeja.Dah boleh buat ayat sendiri.Dah boleh pulak tambah kata-kata kiasan, simpulan bahasa dan perumpamaan yang nak menyedapkan ayat.Dah pandai macam2 dah.Hmm...Dah kata pun mengarut.Memang mengarut sungguh.Malam ni aku nak jiwang.Yes..Nak jiwang..Bukan nak jiwang "Aku chenta kau." "Aku tak boleh hidup tanpa kau.""Aku sanggup lakukan apa sahaja untuk kau.".Bukan jiwang tu.Err...Mungkin ada jugak jiwang tu.Tapi bukan perkara utama malam ini.:D..Aku bukan nak mencari publisiti.Bukan nak semua orang baca cerita aku.Bukan nak semua orang keep commenting apa sahaja yang aku post.Bukan macam tu.Kalau sapa nak baca silakan.Sapa nak comment pun silakan.Amatlah dialu-alukan.Amatlah ditunggu-tunggu.Sapa nak post as anonymous pun silakan lah yea selagi tak menyentuh sensitiviti masyarakat.Harap paham.-_-..tapi sebolehnya tolonglah bgtahu siapakah anda yang sebenar.Senang.:)..Tak yah secret2...Aku jenis chill.Aku memang chill.Walaupun member2 aku keep saying yang aku ni gabra.Aku ni tak cool.Tapi tak! Aku cool.Betul.Aku cool.lalala~..Baiklah.Berhenti.Berbalik kepada tajuk utama.Mimpi.Mimpi yang aku nak sangat menjadi kenyataan.Mimpi yang kalau jadi kenyataan aku sangatlah bersyukur.Apa yang aku nak? Apa yang aku mimpi? Banyak.Banyak sangat macam orang lain.Tapi dalam merealisasikan mimpi-mimpi aku itu, aku kena berpegang pada banyak perkara.Banyak asas yang akan buat aku still in the right track.Tak mudah melatah andai kata angan-angan itu menjadi yang sebaliknya.Tidak seperti yang aku impikan.Tidak seperti yang aku inginkan.Mimpi yang kadang-kadang aku senyum sendiri bila aku fikir boleh pulak aku termimpi-mimpi sampai macam tu.kelakar pun ada.Lawak-lawak.Bermimpi macam semua itu akan jadi kenyataan.Paling aku pasti:
  • We'll never get what we wish.
  • We'll have to take the risk before the dreams come true.
Begitulah kesimpulannya.Ohh...tambahan...

  • Angan-angan tidak akan menjadi kenyataan tanpa usaha.
Jadi, apa yang aku kena buat? Aku kena berusaha.Aku kena terus "fighting".

FIGHTING.FIGHTING.FIGHTING.

Tapi masih tidak cukup kalau sekadar berusaha tanpa berdoa pada Dia.
Dia yang menentukan andai kata impian kita itu menjadi kenyataan atau tak.
  • Doa dan tawakal.
Tawakal.Selepas didahului dengan usaha.
Itu sahaja untuk malam ini.Pasti anda-anda yang membaca begitu eager skali nak tawu apakah impian a.k.a angan-angan a.k.a mimpi aku tu kan?
Heeee~~
Keep guessing.Keep wondering.
Untuk diceritakan sekarang aku tak mau lagi.Belum punya rasa nak cerita lagi.
Mungkin one day....
Yes one day as what someone pointed out.
ONE DAY.
Wallahualam.
(-_-)

Wednesday, July 1, 2009

Amal Islami.Ditagged oleh Wado.

  • Copy gambar amal islam di bawah. Copy gambar je.Moga menjimatkan masa.harapnye gitu.
  • Kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama. Ingat! 10 orang tahu? Lebih2, lagi bagus. Terlebih? Jangan melampau sudah.:D






Di sini, saya ingin memberi tag ini kepada:
  • Syikin
  • Fara
  • Naqi
  • Safwan Atan
  • Mustaqim
  • Nawwar
  • Nad Ten
  • Amierul
  • Chika
  • Redz Tsar


meh, saya nk cerita satu kisah:

satu hari ada orang kafir yang miskin dan compang camping pakaiannya bertemu dengan seorang muslim yang kaya raya (maaf xingt namanya) dan bertanya kepada beliau

"aku pernah mendengar bahawa dunia ibarat penjara dan penjara bagi seorang muslim, tapi aku melihat keadaan itu berbeza bagi aku dan engkau" (sebab org kafir tu miskin, yg org islam tu plak punyela kaya)

maka jawab si muslim tadi,

"rumah dan harta yang banyak bagi seorang muslim jika nak dibandingkan dengan apa yang akan diperoleh di akhirat nnti jauh lebih baik dr segala kenikmatan di dunia..tapi bagi seorang kafir, semiskin mana dia di dunia itu adalah lebih baik berbanding dengan miskinnya di akhirat yang penuh dengan azab dan siksa neraka"

mendengar jawapan itu, si kafir tadi lantas mengucapkan kalimah syahadah

jadi boleh wat kesimpulan kat sini,

islam menggalakkan umatnya untuk berjaya di dunia dan di akhirat (hari2 kita berdoa rabbana atina fiddunia hasanah, wafil akhirati hasanah, waqina azabannar)

orang yang menghayati erti doa ini, dia akan bersungguh2 untuk mencapainya namun pada masa yang sama kejayaan dan kekayaan yang diterima di dunia ini tidak menjadikannya lalai malah menjadi satu jalan untuk dia lebih berbakti di jalan Allah kerana dia tahu segala apa yang berlaku ke atas dirinya bukan sia2 tetapi adalah sebagai ujian untuk hidup kekal bahagia di akhirat kelak.

semoga kita sama2 berusaha mencapainya!!

amin~